2008

Friday May 2

7pm
The Internationale
directed by Peter Miller | 30 min.
History of revolutionary anthem.
willowpondfilms.com

7:35pm
Selections from Disaster and the Spectacle
Black Star Film Short | 5 min. (excerpt)
Film collages and general mockery of authority

7:45pm
History of Oil
directed by Robert Newman | 45 min.
Stand up comedy with skits from comedian, author and political activist Robert Newman.
Chicago Premiere
robnewman.com

8:30pm
Intermission (15 min.)

8:45pm
DICK!
Jessica Lawless | 6min.

8:55pm
Simón Radowitzky
directed by 5 pal peso | 20 min.
Mostly silent re-enactment of crucial scenes from the life of anarchist Simón Radowitzky (1891-1956).
Chicago Premiere

http://www.iwa-ait.org/

http://www.cnt.es/

http://www.fora-ait.com.ar/

9:20pm
It Can Happen Here
directed by Jonathon Culp/Satan McNuggit | 47min. | 2007
Documentary explores a mental institution and labor history.
Chicago Premiere: Filmmaker to Attend!
It Could Happen Here Trailer

Saturday, May 3rd

12:30pm
Heavy Metal Drummer
by Toby MacDonald and Luke Morris | 6min.
It’s against the rules, and against the law to play this way but sometimes you just can’t help it.

12:36pm
Table Bed Chair
directed by Robert Hack and Jakob Proyer | 30 min.
English and Dutch with English Subtitles
The film combines insights into the history of the squatter movement and its particularly well-developed autonomous structures and practices with a focus on the extraordinary legal situation in the Netherlands.

1:06pm
Portrait #2: Trojan
directed by Vanessa Redwick | 5 min. | 2006
Power plant demolished to pretty music soundtrack.
Chicago Premiere
odoka.org

1:15pm
Torture is Us
directed by Scooter Twomey | 30 min
Scooter Twomey endeavours to set up his own independent torture company in lieu of the CIA being banned from Europe for extraordinary rendition.
Chicago Premiere

1:45pm
Rise Up!
by local artists Jenny Kendler & Molly Schafer | 3 min.
Animals fight back!

1:50
Intermission (15 min.)

2:05pm
I Can’t Help This
directed by local filmmmaker Charles Mahaffee | 3min.
Three unusual protests

2:10pm
The Day the Country Died
directed by Roy Wallace | 120min.
The rise of anarcho punk, interviews and performance of Crass, SubHumans, Zounds, Chumbawamba, Conflict, Flux of Pink Indians, Oi Polloi, and more.

Sunday, May 3rd

7pm
More
directed by Mark Osborne | 6 min.
A very sad and sweet claymation about work and consumption.

7:06pm
Lunch Break/Second Take
by P.M.S. Media | 5 min.
A public service announcement about cleaning.
Chicago Premiere

7:11pm
5 1/2 Roofs: Tony’s Cafe
directed by Sepp Brudderman | 17 min. (excerpt)
One of 6 stories about London squats and what happens to them.
Chicago Premiere
myspace.com/roofsfilm

7:30pm
American Storage
directed byAndrew Jay Cohen | 13 min.
Why would anyone take up residence in a storage locker? (and how do you do it?)

7:45pm
Radio Realidad
by local EN EL OJO Productions | 20 min.
Spanish with English subtitles
Documents the project of a community based radio run by organized campesino communities that are affiliated to the National Center for Rural Workers (CNTC in spanish) in Honduras. The CNTC is a national campesino organization engaged in active struggle for land for the landless farmers, education, and social justice.
Chicago Premiere: Filmmakers to attend!

8:10pm
Intermission (15 min.)

8:25pm
The Jena 6
by Big Noise Films | 30 min.
A quiet town of Jena, Louisiana becomes the site of the largest civil rights demonstration in the South since the 1960s. Narrated by Mumia Abu-Jamal.

9pm
Made in Secret
by One Tiny Whale | 86min.
Lessons in process and whatnot from some anarchists types inspired by DIY and Boogie Nights